پنج شنبه - 1 آذر 1403

  بوتاکس و عوارض آن

  بوتاکس و عوارض آن

                                                            بوتاکس و عوارض آن

بوتاکس یک داروی تزریقی است که از سم بوتولینوم، یک ماده شیمیایی تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم به دست می‌آید. این در درجه اول به عنوان یک درمان تایید شده توسط FDA برای چین و چروک استفاده می‌شود، اما همچنین کاربردهای پزشکی برای شرایطی مانند میگرن، مثانه بیش فعال و تعریق بیش از حد دارد. بوتاکس با مسدود کردن ارتباط بین اعصاب و عضلات، از انقباضات ماهیچه ای که باعث ایجاد چین و چروک می‌شود، جلوگیری می‌کند.

با افزایش تقاضا برای روشهای زیبایی کم تهاجمی، بوتاکس به یکی از محبوب‌ترین انتخابها برای کسانی تبدیل شده است که به دنبال کاهش چین و چروک و دستیابی به ظاهری جوانتر هستند. با این حال، درک عوارض جانبی بالقوه مرتبط با تزریق بوتاکس بسیار مهم است.

عوارض جانبی بوتاکس

واکنش های محل تزریق: درد، کبودی و تغییر رنگ پوست در اطراف محل تزریق شایع است اما معمولاً خود به خود برطرف می شود.

سردرد: برخی از کاربران ممکن است سردرد را تجربه کنند که احتمالاً به دلیل اسپاسم عضلانی قبل از فلج است. اینها معمولاً در عرض چند روز فروکش می کنند.

عوارض جانبی پیشانی: بوتاکس می‌تواند باعث افتادگی پلک (بلفاروپتوز) یا ابرو (پتوز ابرو) شود که تا 20 درصد از کاربران را تحت تأثیر قرار می دهد. این اثرات موقتی هستند اما ممکن است چند هفته تا چند ماه ادامه داشته باشند.

خشکی پوست: کاهش تعریق ناشی از بوتاکس می‌تواند منجر به خشکی و پوسته پوسته شدن پوست اطراف نواحی تزریق شود.

انتشار سم بوتاکس: در موارد نادر، بوتاکس می‌تواند به خارج از محل تزریق گسترش یابد و باعث ضعف عضلانی یا مشکلات تنفسی شود.

دشواری در بلع یا تنفس: ضعیف شدن عضلات کنترل کننده بلع و تنفس می‌تواند خطرناک باشد، به ویژه برای کسانی که از قبل شرایطی دارند.

مشکلات چشم و بینایی: کاهش پلک زدن می‌تواند منجر به خشکی چشم و آسیب احتمالی چشم شود. بوتاکس همچنین می‌تواند باعث دوبینی یا مشکل در تشخیص فاصله شود.

مشکلات قلبی: به ندرت، بوتاکس می‌تواند باعث مشکلات ریتم قلب یا حملات قلبی شود، به ویژه در افرادی که بیماریهای قلبی موجود دارند.

مشکلات عصبی یا عضلانی: کسانی که دارای شرایط مرتبط با عصب یا عضله هستند، مانند میاستنی گراویس[1]، ممکن است علائم بدتری را تجربه کنند.

اکثر عوارض جانبی بوتاکس موقتی هستند، اما استفاده مکرر و طولانی مدت می‌تواند منجر به تغییرات دائمی در حالات صورت شود. برای به حداقل رساندن خطرات، تزریق بوتاکس از متخصصان آموزش دیده و دارای مجوز ضروری است. استفاده نادرست یا آلودگی محصولات بوتاکس می‌تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی از جمله بوتولیسم[2] شود.

 

[1] یک اختلال خود ایمنی محسوب می‌شود که سیستم دفاعی بدن به بافت‌های خودی حمله کرده و سبب ضعف عضلات با درجات متفاوت در افراد می‌شود.

[2] بوتوليسم يک بيماری فلج کننده جدی و نادر است که به وسيله سم حاصل از باکتری کلستريديوم بوتولينوم ايجاد می‌شود